Krem z dyni
Składniki na 4 porcje:
-
10 liści kaffiru, suszonych
-
3 cm świeżego imbiru
-
1 ząbek czosnku
-
1 pomidor
-
½ cebuli
-
szczypta płatków chili
-
olej kokosowy lub inny
-
1 puszka mleczka / 400 ml
-
2 szklanki purée z dyni*
-
1 – 2 łyżki sosu sojowego
-
1 – 2 łyżki soku z limonki
-
opcjonalnie sól do smaku
-
do podania: świeża kolendra, opcjonalnie płatki chili oraz łyżeczka kokosowego mleczka
Przygotowanie:
-
Imbir pokroić na plasterki, pomidora pokroić na ósemki, czosnek obrać. Na dnie garnka rozgrzać olej i dodać liście kafiru, cebulę, płatki chili oraz pokrojony imbir i obrany ząbek czosnku. Smażyć przez 1 minutę, następnie dodać pokrojonego pomidora, zamieszać i wlać kokosowe mleczko. Przykryć garnek i gotować na minimalnym ogniu nie dopuszczając do gwałtownego gotowania przez 20 minut.
-
Po tym czasie płyn przelać przez sitko do niedużego naczynia. Zawartość sita wyrzucić, a kokosowe mleczko wlać z powrotem do garnka, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
-
Wciąż mieszając zupę podgrzewać ją przez 5 minut, na koniec doprawić do smaku solą lub większą ilością sosu sojowego. W razie potrzeby dodać 1/2 – 1 szklankę wody.
-
Podawać ze świeżą kolendrą oraz opcjonalnie z dodatkową porcją chili i łyżką kokosowego mleczka.
Porady:
-
Purée z dyni to po prostu upieczona lub ugotowana dynia, zmiksowana na gładkie purée. Żeby je przygotować wystarczy piekarnik rozgrzać do 200 stopni, dynię przekroić na połówki lub ćwiartki i wsunąć go gorącego piekarnika. Piec do miękkości czyli przez około godzinę, a następnie pozbyć się pestek i zmiksować. Tak przygotowane purée można mrozić lub od razu wykorzystywać do zup, ciast, ciasteczek oraz deserów.
-
2 szklanki puree dyniowego to około 2 kg dyni.
-
Dodatek pomidora dodaje zupie umami – dzięki temu niepotrzebny jest ani bulion.
-
W zależności od gatunku dyni zupa będzie mieć inny kolor oraz gęstość. Ja najbardziej lubię używać do zup zwartych i słodkich dyń, jak butternut lub muscat.
